corat-coret

Saturday, October 22, 2016

Funtasy House Trick Art

Kebetulan sepupuku dari KL datang ke Ipoh untuk menjalani praktikal. Jadi inilah masanya untuk aku bawa dia round Ipoh. Di Ipoh ni banyak juga tempat menarik, tapi ada satu tempat ni yang belum pernah aku pergi dan kawan-kawan yang pernah pergi ke tempat tu kata ianya menarik untuk dikunjungi.So, Pada 22 Oktober 2016 aku telah pergi ke tempat itu iaitu Funtasy House Trick Art di Ipoh. Lokasi tempat tersebut ialah di Jalan Sultan Iskandar. Susah jugak nak cari tempat ni kerana bangunannya terletak dalam deretan bangunan kedai.Kalau susah nak cari cuba pergi ke masjid negeri Ipoh sebab bangunannya berdekatan dengan masjid negeri Ipoh tu. Boleh jalan kaki sahaja dari situ.Nak tahu apa yang menarik dalam bangunan tu bolehla tengok gambar-gambar yang aku sertakan di bawah nanti. Nak masuk ke situ kena beli tiket. Tiket untuk dewasa $15, kanak-kanak atas 4 tahun $10, student $10 ( kena tunjuk student card) dan kalau pemegang passport $19. Kanak-kanak bawah 4 tahun free je. Aku habiskan masa 1 jam bergambar dalam tu. Jangan risau kalau anda pergi berseorangan kerana di sana ada pekerjanya yang akan membantu anda mengambil gambar dan menunjukkan cara-cara bagaimana nak buat gaya yang sesuai untuk bergambar.

Friday, October 14, 2016

Anak-anakku... permata hatiku.

Dah lama rasanya tak update blog ni. Al maklumlah anak kecil-kecil lagi. Susah sikit nak pegang laptop atau phone depan diorang tu. Bila nampak sahaja mamanya pegang phone dia pun nak tumpang sekali. Hermmmmm apa nak buat. Bila sorang dah besar sikit, keluar seorang lagi...hihihi.. Inilah dia anak-anakku. Macam-macam kerenah. Bersabar jelah nak membesarkan mereka ni.
Ini yang sulung. Dah 10 tahun umurnya. Susah nak disuruh buat kerja-kerja rumah. Bossy orangnya..kalau suruh dia buat, dia pas pulak kerja pada adiknya yang kedua. Selalunya adiknya yang keduatulah yang jadi mangsa. Tapi kalau bab-bab kerja-kerja sekolah senang nak suruh buat. Tak perlu disuruh-suruh. Selagi tak siap tak tidurlah dia. Suka berangan budakni. Kekadang duk depan cermin bercakap sorang-sorang. Aku intai-intai apa yang dia buat. Apa sahaja yang dibuat kalau boleh nak dirakam..goreng telur pun nak rakam.
Haha...yang ini anak yang kedua. Anak yang sangat rajin menolong mama dan papanya.Selalunya akan buat kerja tanpa disuruh. Agak prihatin budakni. Selalu jaga adiknya yang kecil bila saya memasak atau bila saya tertidur kerana keletihan. Nasibla ada dia ni. Sejuk perut ibu yang mengandung. Tapi bab kerja sekolah/ belajar susah sikit. Asal mengadap buku je, siap satu muka surat,tengok-tengok dah tidur. Haiiii... apalah anakku ni. Lagi satu tabiat dia suka membuat sepah.Dulu-dulu kalau buat sepah dia sendiri akan kemaskan tapi sekarang jangan harapla.
Ini pula yang ketiga. Kalau luka skit pun menjerit-jerit macam luka teruk sangat. Lepastu kena plaster luka dia tu. Selagi tak diplaster selagi tulah dia meraung. So, kenalah ada stok handiplast kat rumah.Kalau bab menghafal lagu memang bagus. Tapi tanya mana huruf A pun tak tau. Letih juga lah ajar tak ingat-ingat juga. Tak apa lah nak, baru masuk 5 tahun pun.
Inilah yang keempat. Satu-satunya anak lelaki. Semoga menjadi anak yang soleh.Pemimpin kakak-kakaknya.

Tuesday, May 28, 2013



THIS IS NOT A FICTITIOUS STORY... IT IS REAL AND VERIFIABLE ...


Vander Hoven , a psychologist from Netherlands , announced his new discovery about the effect of reading the Quran and repeating the word ALLAH both on patients and on normal persons. The Dutch professor confirms his discovery with studies and research applied on many patients over a period of three years. Some of his patients were non-Muslims , others do not speak Arabic and were trained to pronounce the word 'ALLAH' clearly; the result was great , particularly on those who suffer from dejection and tension. Al Watan , a Saudi daily reported that the psychologist was quoted to say that Muslims who can read Arabic and who read the Quran regularly could protect themselves from psychological diseases.

The psychologist explained how each letter in the word 'ALLAH' affects healing of psychological diseases. He pointed out in his research that pronouncing the first letter in theword 'ALLAH' which is the letter (A) , released from the respiratory system , controls breathing. He added that pronouncing the velar consonant (L) in the Arabic way , with the tongue touching slightly the upper part of the jaw producing a short pause and then repeating the same pause constantly , relaxes the aspiration. Also , pronouncing the last letter which is the letter (H) makes a contact between the lungs and the heart and in turn this contact controls the heartbeat.

What is exciting in the study is that this psychologist is a non-Muslim , but interested in Islamic sciences and searching for the secrets of the Holy Quran. Allah , The Great and Glorious , says , We will show them Our signs in the universe and in their ownselves , until it becomes manifest to (remember me in ur Dua) ALLAHU AKBAR Allah is great . Allah said , 'If you are ashamed of me , I will be ashamed of you.' If you are not ashamed , send this message....only if you believe. 'Yes , I love Allah. Allah is my fountain of Life and My Savior. Allah keeps me going day and night.Without Allah , I am no one. But with Allah , I can do everything. Allah is my strength.' This is a simple test. If you love Allah and you are not ashamed of all the great things that he has done for you , send this to everyone you know , May Allah help u to succeed...Ameen

Tuesday, October 2, 2012

BATU CINCIN PENYERI SANG TERUNA

Anda peminat batu cincin? kalau berminat atau memang anda pengumpul batu cincin bolehla lawati blog ini: http://www.tesisaura2u.blogspot.com Semoga bertemu batu cincin pilihan hati.

Monday, May 7, 2012

DEKORASI DINDING

BONEKA HIASAN DINDING UNTUK DIJUAL. RM150.00 CARA GUNA: DIGANTUNG DI DINDING.
BAHAGIAN MUKA
BAHAGIAN BELAKANG
SAIZ TINGGI TOPI HINGGA KAKI 30CM LEBAR BAHU KANAN KE BAHU KIRI 22CM CALL:0173017075 WAWA

Sunday, March 25, 2012

LAWATAN KE MYANMAR

Pada bulan September 2011 aku sekeluarga telah pergi ke Myanmar. Rasanya banyak yang ingin dikongsikan disini. Bagi yang belum pernah pergi mari baca cerita saya agar dapat dijadikan panduan bila kali pertama hendak ke sana. Aku berada di Myanmar selama 2 minggu.
Bertolak dari LCCT menaiki penerbangan Air Asia mengambil masa lebih kurang 3 jam. Kami sekeluarga sampai di Lapangan Terbang Yangon malam hari lebih kurang pukul 9.00 malam. Menariknya, sebaik sahaja kapal terbang mendarat di sana apa yang dapat saya lihat kawasan dalam lapangan terbang Yangon itu dipasang dengan carpet. Macam pelik pulak. Agaknya macam manalah mereka bersihkan karpet tu. Lagi satu yang terasa janggal ialah tak ramai orang dalam airport. Memang jauh berbeza dengan suasana di LCCT Kuala Lumpur. Sekejap sahaja proses untuk mendapatkan bagasi. Agaknya tak ramai orang hendak datang ke Myanmar. Menurut suami saya, yang sememangnya orang Myanmar, katanya Myanmar tak ramai pelancung asing kerana pemerintah negaranya mengadakan sekatan kepada rakyat negara-negara tertentu daripada masuk ke negaranya. Semua itu dilakukan atas faktor keselamatan dan kerahsiaan negara mereka.
Seperkara lagi yang menarik, ramai orang yang berada di airport untuk menunggu kepulangan ahli keluarga mereka dari Malaysia yang lelakinya memakai kain pelekat. Perempuan pula memakai kain batik. Ala-ala macam nak tidur aje gayanya. Muka mereka pula kebanyakannya disapu dengan sejenis bahan seperti bedak tetapi dipakai berbelak-belak. Sebenarnya benda tu adalah bedak mereka yang dihasilkan daripada sejenis kayu yang dinamakan tanaka. bagi mereka kayu tanaka itu memang baik untuk kecantikan kulit. Sesetengah mereka bukan sahaja menyapu dimuka tetapi juga tangan dan kaki sebagai lotion mereka. Kita rasa pelik melihat mereka, mungkin mereka juga pelik melihat kita..
Tetiba suami saya melambai ke arah seorang wanita. Rupa-rupanya wanita itu adalah adiknya.Adiknya nampak ok. Tak ada lah nampak comot macam orang-orang lain di airport sana. Bagi kita memang muka orang di sana nampak comot dengan bedak mereka itu kerana tak disapu rata ke muka. Tetapi bagi mereka itu cantik. Apa nak buat... dah tradisi mereka. Kami di sambut oleh adik suami dan terus kami mendapatkan teksi untuk menginap di Hotel berdekatan. Terkejut aku bila melihat teksi di sana kebanyakannya adalah truck. Aduh macamanani? Nasib baik adik iparku memilih kereta. kalau tak terpaksalah aku memanjat bahagian belakang truck dengan mendukung bayiku yang baru sahaja masuk 2 bulan. Masatu hujan pulak. Hermmmmmmm.. teksi tak ada aircond, tingkap pulak dibuka..habis bayi aku kena tempias hujan. Aku buat dono jelah..Kalau nak cari teksi yang cantik kat situ macam tak ada. Tak jauh dari airport kamipun sampai ke hotel yang dipilih oleh adik iparku. Nama hotel aku dah tak ingat. Bolehlah tahan. Kata suami aku harga bilik hotel yang kami sewani mahal sikit sebab aku ini orang asing. Dia tak guna nama suami aku. Guna nama aku untuk pendaftaran. Bijak mereka cari duit. Harga sewa bilik tak sama bagi orang asing dengan orang tempatan. Malam itu aku tak berapa boleh nak tidur. Suamiku asyik bersembang sahaja dengan adiknya. Aku nak masuk campur tak boleh kerana tak faham bahasa mereka. Maklumlah jarang berjumpa. Bila dah jumpa, masatulah nak luahkan segalanya. Tak sangka jugak aku dalam hotel ni ada nyamuk. Hiss.. bengang betul. Air dari aircond keluar pulak. Paginya banjir bilik aku.